Kolik stojí zaměstnavatele zaměstnanec s průměrnou mzdou?

štítky Daně Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Pro zaměstnavatele jsou rozhodujícím mzdovým údajem mzdové náklady, které jsou značně vyšší, než činí sjednaná hrubá mzda se zaměstnancem. Hlavní důvod? Povinné pojistné placené zaměstnavatelem za zaměstnance a placená dovolená.

Zaměstnavatelé odvádí za zaměstnance 24,8 % na sociálním pojištění a dalších 9 % na zdravotním pojištění. V souhrnu tedy činí povinné pojistné placené zaměstnavatelem za zaměstnance 33,8 %. Povinné pojistné placené zaměstnavatelem za zaměstnance je nenápadnou, přitom však vysokou, přímou daní.

Mzdové náklady při zohlednění povinného pojistného

Za celý kalendářní rok 2023 činila průměrná hrubá měsíční mzda v Česku 43341 Kč. Měsíční mzdové náklady zaměstnavatele tak u průměrné mzdy činí po zaokrouhlení na stokoruny 58000 Kč (43341 Kč × 1,338, zaokrouhleno na stokoruny).

Měsíční placená dovolená

Dle zákoníku práce mají zaměstnanci nárok na minimálně čtyři týdny placené dovolené během roku. Mnohé firmy však v praxi poskytují delší dovolenou a navíc i placené „sick days“. Pokud budeme pro zjednodušení počítat placený měsíc dovolené během roku, tak můžeme říci, že zaměstnavatelé platí zaměstnance po celý kalendářní rok, ale zaměstnanec odpracuje 11 měsíců. Mzdové náklady zaměstnavatele za skutečně odpracovaný měsíc zaměstnance činí při průměrné mzdě 63300 Kč (58000 Kč × 12 měsíců: 11 měsíců, zaokrouhleno na stokoruny).

Mzdové náklady jsou vysoké

Částka průměrných mzdových nákladů je tedy vyšší, než by se na první pohled mohlo zdát. Navíc pro zjednodušení nezohledňuje další osobní mzdové výdaje jako je např. stravování, jazykové kurzy, pojištění, příspěvky na finanční produkty.

Přijmout jednoho či dva zaměstnance je složité

Zejména pro živnostníky nebo podnikatele je v praxi velmi složité v případě úspěšného podnikání přijmout jednoho či dva zaměstnance. V těchto případech je totiž nutné počítat nejenom s výše vypočtenými mzdovými náklady, ale rovněž i s výdaji za potřebnou administrativu spojenou se zaměstnáváním nových pracovníků.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí