Poradna: Dvojnásobná daň na starý byt

štítky Daně Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Martin: Přišla mi složenka na můj starý dvojpokojový byt. Daň z bytu je přibližně dvojnásobná oproti loňsku. Přitom byt vlastním přes patnáct let, takže jsem ho nekupoval v minulém roce. Můžete mi to vysvětlit.

Jednou z legislativních změn, které měly zvýšit daňový výnos do státní pokladny, bylo zvýšení daně z nemovitých věcí pro rok 2024. Do konce května 2024 musí být zaplacena daň z nemovitých věcí pro rok 2024, kterou platí vlastníci nemovitosti zapsaní v katastru nemovitosti k prvnímu lednu letošního roku.

Zvýšení se týká i starších bytů

Vyšší daň z nemovitých věcí přitom neplatí pouze pro nové majitele nemovitosti, kteří ji nabyli v loňském roce. Při placení daně z nemovitých věcí musí šáhnout hlouběji do kapsy i vlastníci, kteří předmětnou nemovitost vlastní dlouhodobě. Na výpočet samotné daně z nemovitých věcí nemá vliv, kolik let danou nemovitost daňový poplatník vlastní. Z tohoto důvodu budete platit vyšší daň z nemovitých věcí i Vy.

Zařízení bytu rovněž nerozhoduje

Samotnou částku daně z nemovitých věcí neovlivňuje ani zařízení a vybavení daného bytu. U bytů rozhoduje pouze lokalita a výměra v metrech čtverečních. Přestože mohou mít dva stejně veliké byty v daném městě velmi rozdílnou cenu na realitním trhu, tak daň z nemovitých věcí bude shodná.

K přepočítání daně dochází automaticky

V jednotlivých městech došlo k různému zvýšení daně z nemovitých věcí, přičemž daňoví poplatníci nemusí kvůli zvýšení daně z nemovitých věcí činit žádné úkony. Finanční úřady zasílají pro platbu daně z nemovitých věcí poštovní poukázky. Majitelé datových schránek ji dostávají do právě do své schránky.

Výpočet je v pořádku

Z výše uvedeného vyplývá, že jako majitel dvoupokojového bytu tedy zaplatíte pro rok 2024 vyšší daň z nemovitých věcí na základě obdržené poukázky, stejně jako všichni ostatní daňoví poplatníci. Velmi pravděpodobně je souhrnná částka daně z nemovitých věcí pro jeden dvoupokojový byt do 5000 Kč, takže se daň uhradí v jedné květnové platbě.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí