Eurogiro – platba do zahraniční rychle a jednoduše

štítky Nakupování Studium čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Zapojení České republiky do evropského trhu znamená stále rostoucí počet kontaktů s různými institucemi a obchodními partnery v zahraničí. V rámci rozvíjejících se obchodních vztahů vzniká potřeba úhrady platby do zahraničí. Banky tento požadavek veřejnosti sice respektují, nicméně většina z nich vyžaduje po zájemcích zřízení účtu. K tomu, aby vaše platba do zahraničí proběhla co nejjednodušeji, můžete využít nástroj, který nese název Eurogiro.

Rychlost, jednoduchost, dostupnost

Tuto službu u nás nabízí Poštovní spořitelna v rámci svých finančních center a také na poštách, čímž je zaručena její dostupnost na mnoha místech po celé republice. Její jednoznačnou výhodou je to, že ke službě mají přístup jak klienti, tak i neklienti spořitelny, a to Češi i cizinci. Prostřednictvím této služby lze převádět peníze celkem do šestnácti zemí (například do Rakouska, Švýcarska, Portugalska, Chorvatska, Japonska a dalších) za vcelku přijatelné poplatky. Samozřejmě lze i přijímat platby z těchto zemí.

Eurogiro je určeno jak pro fyzické, tak pro právnické osoby, které mohou výrazně ušetřit nahrazením takzvaných přeshraničních plateb. Výše poplatků za převod peněz se liší podle země, kam peníze převádíte. Pro platby do Německa zaplatíte poplatek 100 Kč, na Slovensko jen 50 Kč. Další výhodu je to, že lze kombinovat převedení peněz z účtu na účet a vyplacení v hotovosti. Odeslat platbu do zahraničí v hotovosti můžete učinit složením částky v českých korunách na přepážce pošty pomocí vyplněného tiskopisu. Pokud tedy skládáte částku v hotovosti, je její výše přepočtena kurzem valuta – prodej, u bezhotovostního převodu se jedná o kurz deviza – prodej, jenž je převzat z aktuálního kurzovního lístku.

Jako zadavatel platby také rozhodnete o způsobu vyplacení. Pokud zvolíte výplatu v hotovosti, nemusí mít ani příjemce vaši platby založen účet u místní banky. Místo peněz, které by mu jinak byly připsány na účet, obdrží určitý doklad na své jméno a adresu, který později předloží na poště nebo v bance a po ověření totožnosti mu je hotovost proplacena.

Vaše platba je vyřízena v krátké době. Do zahraničí je doručena již do tří pracovních dnů po převzetí daného tiskopisu. Při zasílání částky na bankovní účet v zahraničí komunikuje Česká spořitelna přímo s bankou vašeho obchodního partnera, čímž se celý proces značně urychluje.

Europlatba od Komerční banky

Jinou alternativou tohoto produktu je takzvaná služba EuroPlatba, kterou svým klientům poskytuje Komerční banka. Pokud jste již klienty této banky, bude pro vás pravděpodobně výhodnější využít její služby. Poplatek pro všechny klienty za služby KB EuroPlatba a SEPA EuroPlatba do 50 000 Euro (včetně) činí 195 Kč. Za úhradu do zahraničí v korunách a v cizí měně, za úhradu do tuzemska (mimo Komerční banku) v cizí měně a za SEPA EuroPlatbu nad 50 000 Euro zaplatí klienti od 250 od 1 500 Kč. Tyto údaje platí pro platby zadané prostřednictvím přímého bankovnictví.

Další alternativou, která je online poskytována všem zaregistrovaným uživatelům, je služba Moneybookers. Stránky této služby však fungují pouze v anglickém jazyce, což vyžaduje na uživatelích určitou znalost a schopnost orientovat se v tomto jazyce. Dá se říci, že se jedná o určitou obdobu velmi populární služby Paypal. Možností pro převod plateb do zahraničí je více, je tedy vhodné porovnat výhody a nevýhody jednotlivých produktů.

Hana Hutlová

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí