Krach na newyorské burze

štítek Investice čtení na 2 minuty

foto: Dům financí

V roce 1929 krachem burzy na Wall Street začala celosvětová hospodářská krize, která trvala v mnoha zemích i desetiletí, a byla jednou z příčin druhé světové války. Zde bych se ale ráda zabývala tím, proč k samotné krizi došlo.

Po první světové válce se na burze příliš neobchodovalo, Dow Jonesův index se až do roku 1924 pohyboval jen mezi 60 – 100 body (dnes se tento index pohybuje kolem 12.487 bodů). Lidé v této době začali nakupovat věci, které byly před válkou nedostatkové – auto, lux… Svůj provoz začínají velkovýrobny.

Pro burzu je důležitý rok 1924, kdy lidé všech kategorií začínají na burze obchodovat. Index stoupl na 120 bodů (zhodnocení o 48%). Do roku 1927 vzrostl na 150 bodů.

Prudký vzrůst nastal mezi lety 1927 – srpen 1929, kdy index vystoupal na 380 bodů, což bylo zhodnocení 76% ročně. V této době pomalu začíná krize, protože lidé už vše mají, ale továrny se nepřizpůsobují poptávce, a vyrábějí zboží tzv. na sklad. Nabídka převyšuje poptávku.

První náznak krachu přišel už 24. října 1929, kdy burzu zaplavila vlna nucených prodejů akcií koupených na úvěr. Obchodování muselo být několikrát přerušeno s tím, jak se kurzy rychle propadaly. V poledne se sešli američtí finančníci a rozhodli se trh podpořit velkými nákupy akcií. Trh se opravdu uklidnil, nicméně index se propadl pod 300 bodů, což znamenalo ztrátu 27 % oproti kurzům dosahovaným o dva měsíce dříve.

Zprávy o poklesu kurzů v Americe přispěly k poklesu evropských burz o den později.

Ani přes víkend se však situace neuklidnila. V pondělí byla burza opět zavalena příkazy k prodeji, kurzy se propadly o 13 % a o podobnou úroveň se propadly i další den. Během několika dní ztratily akcie třetinu své hodnoty. Problém byl také v tom, že krach na burze způsobil několik milionů osobních tragédií. Lidé, kteří byli všude ovlivňováni médii, obchodovali na burze i za cenu např. zastavení vlastního domu hypotékou, velice nevýhodných půjček atd. Proto většina lidí přišla při této velké krizi o všechen svůj majetek, většina z nich spáchala sebevraždu. Jen málo zemí se do začátku druhé světové války dokázalo s krizí plně vyrovnat – USA, Švédsko.

Monika Matějková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí