I OBZP musí platit zdravotní pojištění

štítek Pojištění čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Zdravotní pojištění musíme platit všichni. Za zaměstnance odvádí zdravotní pojištění jejich zaměstnavatel, OSVČ si platí zdravotní pojištění samy, za státní pojištěnce platí zdravotní pojištění stát. Kdo nepatří ani do jedné uvedené kategorie, je v registru zdravotní pojišťovny veden jako OBZP a musí si rovněž zdravotní pojištění platit sám, ve výši 1 080 Kč.

Podle zákona č. 48/1997 Sb. v platném znění jsou zdravotně pojištěni a platbě zdravotního pojištění tedy podléhají:

  1. osoby, které mají trvalý pobyt na území České republiky
  2. osoby, které na území České republiky nemají trvalý pobyt, pokud jsou zaměstnanci zaměstnavatele, který má sídlo nebo trvalý pobyt na území České republiky

Platbě zdravotního pojištění se tedy ze zákona nevyhne nikdo.

Plátci zdravotního pojištění

Každý občan je tedy v registru své zdravotní pojišťovny zařazen do jedné ze čtyř kategorií: zaměstnanec, OSVČ, státní pojištěnec nebo OBZP.

  • Za zaměstnance musí zdravotní pojištění povinně odvádět jejich zaměstnavatel. Souhrnná výše zdravotního pojištění činí 13,5 % z hrubé mzdy zaměstnance (4,5 % platí ze své hrubé mzdy zaměstnanec a dalších 9 % z hrubé mzdy odvádí zaměstnavatel).
  • Osoby samostatně výdělečně činné (např. živnostníci, umělci, sportovci…) musí každý měsíc sami odvádět zdravotní pojištění v závilosti na dosaženém zisku v minulém roce. Musí však dodržet minimální platbu zdravotního pojištění, v roce 2011 je to částka 1 670 Kč.
  • Stát platí zdravotní pojištění za státní pojištěnce (např. za občany v evidenci úřadu práce, studenty, důchodce, děti, ženy na mateřské nebo rodičovské dovolené).
  • Ostatní občané (osoby bez zdanitelných příjmů) si musí zdravotní pojištění hradit sami v zákonem stanovené výši. Měsíční platba pro OBZP je závislá na výši minimální mzdy, protože činí 13,5 % z minimální mzdy. OBZP tak musí každý měsíc platit 1 080 Kč. Tato částka se od roku 2007 neměnila.

Kdo je OBZP?

Aby musel občan platit 1 080 Kč měsíčně své zdravotní pojišťovně, tak je nutné, aby byl veden v registru pojištěnců po celý měsíc kalendářní měsíc jako OBZP.

Praktický příklad

Pan Zelený ukončí zaměstnání 10. června 2011 a do dalšího zaměstnání nastoupí 1. července 2011 a na tudo dobu se nebude registrovat na úřad práce (bylo by to však správné řešení), tak má svůj pojistný vztah vůči své zdravotní pojišťovně za červen vyřešen a nebude muset sám hradit zdravotní pojištění.

Kdy je občan v registru zdravotní pojišťovny veden jako OBZP? V praxi jsou nejčastějšími případy: student starší 26 let, nezaměstnaný, který není veden na Úřadu práce (ať už dobrovolně nebo z důvodu sankčního vyřazení), občan pracující pouze na dohody o provedení práce, muž či žena v domácnosti, který není na rodičovské dovolené, nepobírá důchod či se nestará celodenně osobně a řádně alespoň o jedno dítě do 7 let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí