Jak vybrat tu správnou střední školu?

štítky Studium Zaměstnání čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Žáci především devátých tříd, ale v některých případech i sedmých a pátých, si pomalu začínají uvědomovat nadcházející, dalo by se říct, první velké životní rozhodnutí, které ovlivní jejich další osudy. Správný a adekvátní výběr střední školy může mladého člověka významně přiblížit pozdější úspěšné kariéře, ale nesprávný výběr může mít naprosto opačný výsledek. Na rozhodování, kde podat první přihlášku, je čas do konce února (29.2.), do kdy se musí vyplnit a odeslat přihlášky. Samotné přijímačky se letos konají 21. dubna.

Letos čeká rozhodnutí, kterou školu si vybrat, kolem 115 000 deváťáků. Podle odborníků naprostá většina z nich se rozhodne podle rodičů či okolí. Ovšem při výběru je třeba postupovat svědomitě; argumenty toho typu, že stejný typ školy navštěvovali i rodiče, a tedy to bude dobré i pro potomka nebo že na stejnou školu se chystá i kamarád, mají nepochybně své opodstatnění, ale při tvrdém a bezmyšlenkovém prosazování mohou nadělat spíš více škody než užitku. Nejprve je třeba se zamyslit, který typ střední školy je pro deváťáka nejvhodnější. Když například projevuje zřejmé technické nadání a nic ho nenudí více než dějepis a občanské nauky, tak by byla jistě chyba posílat ho na gymnázium, mnohem příhodnější by určitě byla nějaká průmyslová škola či jiná technicky zaměřená.

Lze říct, že střední školství se v České republice vyskytuje v podobě 6 typů, a to jsou gymnázia, lycea, střední odborné školy, konzervatoře, učení obory s maturitou a tříleté učební obory bez maturity s možností nástavbového studia. Každý z těchto typů má své výhody a nevýhody a hodí se také pro jiné typy studentů. Gymnázia jsou zvláštní typ středních škol, protože neposkytují žádné praktické vzdělání, takže kdyby se stalo, že absolvent gymnázia by se nedostal na vysokou školu, bude mít větší problémy se uchytit na trhu práce, než studenti ostatních typů středních škol. Na druhou stranu gymnázia jsou nejprestižnější školy (ale také jedny z nejnáročnějších) u nás a skutečně nejlépe připraví své studenty na studium většiny vysokých škol a vybaví je obstojným všeobecným přehledem. Tedy absolvent gymnázia si může vybrat, jakoukoli vysokou školu chce, ovšem musí počítat s tím, že například na technických či ekonomických oborech to bude mít podstatně těžší, než absolventi průmyslovek a ekonomických lyceí. Lycea jsou v mnohém podobná gymnáziím, jen míra specializace je o něco větší. Ale zatím je možno nalézt lycea jen ve velkých městech. Střední odborné školy poskytují svým studentům velmi hluboké znalosti daného oboru spolu s praktickými dovednostmi. Hlavní nevýhodou je naopak poměrně malá vybavenost v ostatních oblastech, např. v jazycích. Také absolventi středních odborných škol mají mnohem nižší úspěšnost při přijímacím řízení na vysoké školy. Konzervatoře jsou ideální pro ty, kteří se napevno rozhodli, že zasvětí svůj život umění, ale pokud se student následně rozhodne jinak, nemá moc možností se uplatnit. U učňovských oborů je výhodou možnost získání zároveň výučního listu a maturity, dobré praktické znalosti a rychlé uplatnění; nevýhody jsou však zřejmé – obtížně se pokračuje na VŠ nebo VOŠ a také studentům chybí hlubší všeobecné vědomosti.

Nejdůležitější je se rozhodnout pro správný druh školy, jednotlivá škola je již vedlejší – tady může rozhodovat prestiž, nabídka a způsob výuky, vzdálenost od bydliště či dobré reference od známých. Užitečné seznamy středních škol naleznete například na adresách: www.strednisko­ly.eu nebo www.scio.cz.

Jakub Šenovský

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí