Co mít promyšlené před první prohlídkou?

štítek Realitní trh čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Pořízení nemovitosti patří mezi nejzávažnější finanční rozhodnutí. Výběr nevhodné nemovitosti v součinnosti se špatným způsobem financování může být příčinou finančních problémů, ze kterých se těžko zpět hledá finanční rovnováha. Na co si dát pozor?

Naprostá většina lidí má své vysněné představy o vlastním bydlení. Většinou je však nelze uskutečnit. Lze však představy upřesnit v závislosti na finančních možnostech. I v menším bytu je možné se cítit spokojeně, svobodně a šťastně. Řadu důležitých úprav lze zvládnout svépomocí a za relativně málo peněz docílit výrazného zútulnění a zkrášlení bytu. Pořizovaná nemovitost by v první řadě vždy měla odpovídat rodinným příjmům. Z finančního hlediska je lepší nejdříve pořídit menší bydlení a po zlepšení finanční situace se přestěhovat do většího bytu či domu.

Nepřekonatelný finanční limit

Před absolvováním jakékoliv prohlídky bytu či domu je vhodné mít stanoven po poradě s finančním poradcem nepřekročitelný finanční limit. Následné prohlídky potom absolvovat pouze u nemovitostí, které jsou do limitu. V praxi dochází totiž k situaci, že někteří zájemci o nemovitost se jdou původně jenom tak podívat na dražší nemovitosti, kterými jsou však následně natolik okouzleni, že se pustí do úvěrového dobrodružství.

Rezerva je nutná

Při výpočtu maximální ceny nemovitosti je dobré počítat s dostatečnou rezervou na zaplacení daní a případné drobné rekonstrukce. Ceny nemovitosti v Česku v posledních letech výrazně stouply, stejně tak ceny řemeslných prací. Úvěrové záležitosti s finančním poradcem je dobré rovněž absolvovat před prohlídkami nemovitostí. Při finančním plánování je dobré počítat i s dočasným poklesem příjmů a mít i po měsíční splátce úvěru dostatek finančních prostředků, rovněž je dobré mít i během splácení hypotéky vlastní rezervu pro nenadále platby, aby nebylo nutné čerpat již žádný jiný spotřebitelský úvěr.

Nákup promyslet, ale neprováhat

Najít při prohlídkách nemovitostí správnou rovnováhu mezi dostatečným promyšlením nákupu a nepromeškáním nabídky není snadné a vždy záleží na konkrétní situaci. Dostatečné promyšlení je důležité, ale při přílišné váhavosti může být jiný zájemce rychlejší. Zájemci o nemovitost, kteří mají sestaven seznam kritérií na byt (např. na dostupnost, vybavenost, velikost, zařízenost…), mají výhodu, neboť při splnění dostatečného počtu parametrů se mohou rychle rozhodnout.

Petr Gola

Další články k tématu Koupě nemovitosti

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí