Kdy čerpat oblíbený úvěr ze stavebního spoření?

štítky Spoření Úvěry a půjčky čtení na 3 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Pořízení vlastního bydlení je zodpovědným finančním rozhodnutím. Vyřízení úvěru je pro většinu lidí naprostou nutností, čekat dokud se nenašetří nelze. Nabídka na hypotečním trhu je pestrá. V řadě případů se vyplatí čerpat úvěr ze stavebního spoření. Jaké jsou jeho výhody?

V rodinném finančním plánování by mělo mít stavební spoření své nezastupitelné místo. Vhodné je smlouvu uzavřít i dětem a pravidelným spořením jim následně umožnit čerpat v dospělosti výhodný úvěr ze stavebního spoření. Pokud se děti v dospělosti rozhodnou čerpat peníze jiným způsobem, tak není problém, neboť po šesti letech od uzavření smlouvy je možné naspořené peníze použít libovolným způsobem. Spoření je však výhodné, neboť každoročně náleží státní podpora ve výši 10 % z naspořené částky, maximálně ve výši 2 000 Kč. Od října letošního roku jsou finanční požadavky na žadatele o hypotéku vyšší než v minulosti, důvodem jsou doporučení ČNB, proto stoupá atraktivita úvěrů ze stavebního spoření pro vyšší částky. Úvěrem ze stavebního spoření je možné financovat nákup bytu či domu v plném rozsahu.

Úrokové sazby stoupají

Aktuálně úrokové sazby u hypotečních úvěrů stoupají, jedním z důvodů je i postupné zvyšování repo sazby ČNB. Ekonomická situace tedy ovlivňuje i úrokové sazby u hypoték, které na změny rychle reagují. Uzavřením smlouvy o stavebním spoření si lze však zajistit i výhodnou úrokovou sazbu pro čerpání budoucího úvěru. „Již při uzavření smlouvy o stavebním spoření klienti vědí, s jakou úrokovou sazbou mohou počítat při čerpání úvěru v budoucnu. V současné době je základní úroková sazba pro spořící fázi u stavebního spoření zpravidla 1,0 % a pro čerpání úvěru 4,0 %," vysvětluje Emil Brož, výkonný ředitel společnosti FINFOCUS.

Smlouvy lze kombinovat

Smlouvu o stavebním spoření může mít v rodině uzavřenu každý člen domácnosti. V případě čerpání úvěru se následně lze dostat k vyšší částce, neboť smlouvy lze za účelem čerpání úvěru kombinovat. Během splácení řádného úvěru je možné kdykoliv poslat mimořádnou splátku úvěru nebo řádný úvěr předčasně celý splatit, vždy je potřeba tento krok se stavební spořitelnou administrovat. „Pro čerpání řádného úvěru ze stavebního spoření musí být na smlouvě dostatečné vlastní úspory, k penězům se lze však dostat i dříve formou čerpání překlenovacího úvěru, kdy se dospoří požadovaná částka a platí se úroky, následně se přejde do úvěrového režimu. Úroková sazba u úvěru ze stavebního spoření je garantovaná po celou dobu splácení, což je pro řadu klientů velmi důležité," vysvětluje Emil Brož, výkonný ředitel společnosti FINFOCUS.

Daňový odpočet u stavebního spoření

Zaplacené úroky během roku na smlouvu o stavebním spoření snižují daňový základ stejně jako zaplacené úroky z hypotéky. Podmínkou je řešení vlastní bytové situace v souladu s § 15 zákona o dani z příjmu. Od základu daně je možné odečíst zaplacené úroky až o částku 300 000 Kč. Daňový odpočet je možné uplatnit buď v ročním zúčtování daně prováděném zaměstnavatelem, nebo v daňovém přiznání. Stavební spořitelny zasílají svým klientům příslušné potvrzení, které je nutné přiložit k daňovému přiznání nebo předat mzdové účetní. „Např. zaplacená částka úroků ve výši 40 000 Kč přináší daňovou úsporu ve výši 6 000 Kč a o tuto úsporu je vhodné snížit v kalkulaci celkové náklady spojené se splácením úvěru," doplňuje Emil Brož, výkonný ředitel společnosti FINFOCUS.

Rekonstrukce nemovitosti

Pro financování změn a vylepšení bytu či domu je úvěr ze stavebního spoření ideální. Pro částky do limitu není u úvěru ze stavebního spoření nutné zajištění nemovitostí, úroková sazba je nižší než u spotřebitelských úvěrů nebo neúčelových úvěrů a vyřízení úvěru je poměrně rychlé. Již při uzavírání smlouvy o stavebním spoření je vhodné vybrat u smlouvy tarif, který nejlépe odpovídá požadavkům na případné čerpání úvěru v budoucnu. „Uzavřít smlouvu o stavebním spoření má tedy s ohledem na čerpání výhodného úvěru smysl i pro lidi v předdůchodovém věku, kteří si chtějí ještě před odchodem do penze svoje bydlení zmodernizovat," dodává Emil Brož, výkonný ředitel společnosti FINFOCUS.

O společnosti FINFOCUS

FINFOCUS je profesionální poradenská společnost, která neustále inovuje trendy v poradenství, aby vždy klient získal maximum. Chceme, aby náš klient dokázal rozlišit standard úrovně poradenství na trhu od poradenství FINFOCUS, které rozdělujeme do vysoce kvalifikovaných stupňů – exkluzivní, prémiové, privátní a firemní poradenství. Vyhrávejte nad penězi a vytvořte si budoucnost – strávíte v ní zbytek života!

Tiskové zprávy FINFOCUS

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí