Časový daňový test u pasivních příjmů

štítek Daně čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Příjmy z prodeje nemovitosti nebo cenných papírů jsou při splnění časového testu osvobozeny od daně z příjmu. Dodržením časového testu se výrazně zvyšuje finanční výnos z takové obchodní transakce.

Časová lhůta pro daňové osvobození příjmů z prodeje nemovitostí se liší v závislosti na tom, zdali měl prodávající v dané nemovitosti bydliště či nikoliv.

  • Příjem z prodeje nemovitosti, ve které měl prodávající bydliště, je od daně z příjmu osvobozen, když uplyne doba nejméně dvou let od nabytí nemovitosti. Pokud jsou získané prostředky z prodeje nemovitosti použity na uspokojení vlastní bytové potřeby, tak je možné prodat nemovitost i do dvou let od nabytí.
  • Příjem z prodeje nemovitosti, ve které prodávající nebydlel, je od daně z příjmu fyzických osob osvobozen, když mezi nabytím nemovitosti a prodejem uplyne lhůta delší než 5 let.

Praktický příklad

Paní Kateřina osm let pronajímala svůj byt, nyní se ho však rozhodla prodat. U prodávaného bytu je splněna časová lhůta pěti let, a proto je příjem z prodeje bytu od daně z příjmu fyzických osob osvobozen.

Tříletá lhůta u cenných papírů

Příjem z úplatného převodu cenných papírů je od daně z příjmů fyzických osob osvobozen, pokud přesáhne doba mezi nabytím a úplatným převodem dobu tří let. Drobní investoři nemusí časový test dodržet, protože od daně z příjmu fyzických osob je osvobozen příjem z úplatného převodu cenných papírů, jestliže jejich úhrn u poplatníka nepřesáhne ve zdaňovacím období částku 100 000 Kč.

Nesplnění podmínek = zdanění dle § 10

V případě, že není u uvedených pasivních příjmů dodržen časový test, potom se jedná o příjem dle § 10 zákona o dani z příjmu a je potřeba vyplnit přílohou číslo dva daňového přiznání. Základem daně je příjem ponížený o příslušné výdaje a v případě, že jsou výdaje vyšší než příjmy, potom se k rozdílu nepřihlíží a celkový roční daňový základ se nesnižuje.

Petr Gola

Další články k tématu Zdanění pasivních příjmů

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí