Kvalitní smlouva je velmi důležitá

štítek Realitní trh čtení na 2 minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Při hledání nájemce se mohou majitelé nemovitosti spolehnout na vlastní inzerci nebo využít služeb realitní kanceláře. Kterou variantu zvolit? Záleží na situaci, ale zkušený makléř může celý proces hledání vhodného nájemce urychlit a ušetřit čas.

Při hledání dobrého nájemce, který bude platit řádně a včas, na kterého si nebudou sousedi stěžovat a který nebude ničit zařízení bytu, může být časová náročnost různě vysoká. Někdy se může podařit domluvit hned s prvním zájemcem, jindy je nutné absolvovat např. i 15 prohlídek bytu. Spolupráce se zkušeným makléřem je v tomto ohledu velmi přínosná. Pro zájemce o nájemní bydlení je nabízení bytu prostřednictvím realitní kanceláře mnohdy znakem větší jistoty a profesionality.

Méně telefonů a předem domluvené schůzky

Dobrý makléř inzeruje nabídku na webových portálech a následně komunikuje s potencionálními zájemci. Zejména pro majitele nemovitosti, kteří mají náročnou práci, během které nemají čas řešit osobní záležitosti, je spolupráce s dobrým makléřem velmi přínosná. Makléř následně domluví na jeden den během hodiny několik prohlídek bytu. Vynikající organizace a časová úspora je velkou výhodou hledání nájemce prostřednictvím realitní kanceláře.

Nespoléhejte na první příslib

Při nabízení bytu k pronájmu je potřeba počítat s tím, že někteří zájemci se chtějí jenom nejdříve podívat a jsou nerozhodní. Při prohlídce mohou říci, že se chtějí ihned stěhovat a následně si vše rozmyslí. Hledání nájemce tedy končí až podepsáním smlouvy, do té doby je vhodné ponechat všechny potenciální zájemce ve hře.

Ověřená nájemní smlouva

Kvalitní realitní kanceláře mají vlastní právníky nebo spolupracují s některým z dobrých právníků. Majitelé hledající nájemce prostřednictvím realitní kanceláře mají následně k dispozici dobře napsanou smlouvu o nájmu, která přináší právní jistotu nejenom majiteli nemovitosti, ale i nájemci a pamatuje na řešení nejčastějších nepříjemných situací, ke kterým může dojít.

Odměna realitní kanceláři

Kdo hradí odměnu realitní kanceláři, záleží na vzájemné domluvě, zpravidla je to nájemce. Pro některé zájemce o nájemní bydlení tak v praxi může být velmi složité zaplatit současně odměnu realitní kanceláři, kauci a ještě první měsíční nájem. Situaci je vhodné v takových případech řešit individuálně, např. majitel nemovitosti se na finanční odměně realitní kanceláři podílí nebo nastaví relativně nízkou kauci.

Petr Gola

Další články k tématu Investice do nemovitosti

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí