Časté střídání nájemníků snižuje výnos

štítek Realitní trh čtení na 2 minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Majitelé nemovitosti určené k pronájmu chtějí samozřejmě co nejvyšší příjem z nájmu. Správné nastavení ceny však není jednoduché. Při vyšší ceně může být problém uzavřít smlouvu s nájemcem. Dlouhodobý pronájem je pro majitele finančně nejvýhodnější.

Pokud majitel nemovitosti nasadí příliš vysokou cenu, tak přestože se mu podaří najít zodpovědného nájemce, tak musí počítat s tím, že cena je pro nájemce velmi důležitá a uzavření smlouvy neznamená, že se nájemce během několika měsíců nebude stěhovat do kvalitou podobné nemovitosti, ale za nižší náklady.

Stěhování pro nájemce je snadné

Pro rodiny s dětmi je stěhování po několika letech velmi náročné. Rodina má příliš věcí a v bytě či domě byla zabydlena. Stěhování patří většinou mezi velmi stresové situace. U nájemníků tomu tak však není. Mají mnohem méně věcí než majitelé a rychlé přestěhování do jiného města za lepší pracovní nabídkou nebo do jiné nemovitosti za lepší a levnější variantou není pro nájemníky většinou problém. Na tuto skutečnost by měli majitelé nemovitosti pamatovat i při finančním plánování pronájmu nemovitosti.

Dobré vztahy jsou výhodou

I pro finanční výnos z pronájmu nemovitosti jsou dobré vztahy mezi majitelem a nájemcem velmi důležité. V takových případech je majitel nemovitosti včas připraven na případné stěhování, předchází se problémům se sousedy. V případě, že se nájemníci střídají rychle a nečekaně, tak se majitelé nemovitosti zpravidla nevyhnou situaci, kdy několik měsíců nemají příjem z nájmu a ještě k tomu musí platit peníze související s provozem nemovitosti, bez ohledu na to, zda tam někdo bydlí či nikoliv. Dlouhodobý pronájem za nižší cenu tak v praxi může generovat vyšší roční zisk než častější střídání nájemníků za vyšší cenu. Vždy je vhodné zvoliv optimální cenu vzhledem k aktuální situaci na trhu a s přihlédnutím k lidským kvalitám nájemce.

Výběr nájemce je velmi důležitý

Majitelé nemovitosti by v žádném případě neměli podceňovat výběr nájemníka, dobré reference od rodinných příslušníků, známých nebo zaměstnavatele jsou velmi důležité. Všichni majitelé nemovitosti chtějí pravidelně v dohodnutém termínu dostávat peníze na účet a ne řešit problémy nájemce s placením, s jeho sousedy apod.

Petr Gola

Další články k tématu Investice do nemovitosti

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí