Jak recyklovat a ušetřit za běžné interiérové vybavení

štítek Domácnost čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Každý tu a tam zatouží po nějaké změně v interiéru. Zvlášť, pokud máte zařízen stávající interiér již delší dobu. Pokud je to i váš případ, nemusíte ihned běžet a utrácet za novinky. Bohatě vystačí, když použijete to, co už doma máte. Jen tomu zkrátka vdechnete nový život. Pojďme se společně podívat, co vše lze využít.

Polštáře z oblečení

Polštáře se povalují na posteli, pohovkách, ale i na podlaze. Slouží nejen jako ozdoba, ale i pomůcka k odpočívání nebo sezení, sejde-li se u vás doma větší počet hostů. Polštáře můžete snadno vyrobit ze starých svetrů, halenek, košilí, závěsů, povlečení a dalších uskladněných věcí, které už dávno nepoužíváte. I taková maličkost, jako jsou polštáře, dokáže změnit atmosféru interiéru.

Kobereček z ručníků

Ze starších ručníků je možné vyrobit jednu velkou osušku na pláž, mycí žínky, plážovou tašku nebo kobereček do koupelny. Využijte starší ručníky, uděláte tak místo pro nové a ještě se potěšíte novým koberečkem. Ručníky buď nastříhejte na stejně široké pásy a spleťte k sobě jako copánek. Ten pak smotávejte dokola a postupně sešívejte. Vznikne vám tak kruhový koberec. Můžete si ho však také ušít z menších kousků ručníků.

Háčkování z pruhů látek

Koberečky do domácnosti můžete zhotovit i háčkované, pokud vám tato kreativní ruční práce není cizí. Stačí na proužky nastříhat staré povlečení, kalhoty, halenky, závěsy, sešít k sobě jednotlivé pásky a namotat do klubíček. Pak už stačí jen háčkovat. Uděláte si tak místo ve skříních, zabavíte se a ještě vyrobíte něco nového do vaší domácnosti.

Patchwork

Jestliže vám háčkování nic moc neříká a lépe ovládáte šití, pak po jarním vytřídění věcí můžete některé nastříhat a sešívat k sobě. Patchwork je stará technika sešívání různě velkých kusů látek, aby vytvářely geometrické vzory. Vyrobit tak můžete nový přehoz na postel nebo gauč, polštář, kobereček, závěs.

Zavařeninové sklenky

Se zavařeninovými sklenkami se dá přímo kouzlit. Vyrobit z nich můžete stínidlo na lustr, dózy na potraviny, vázičky, svícny, stojany na tužky a mnoho dalšího. Hned vedle zavařovacích skleniček lze použít i láhve od vína. Oblíbené jsou zejména na výrobu váziček a svícnů.

Recyklace starého nábytku

Už se vám nelíbí váš starý konferenční stoleček nebo komoda? Pak není nic snadnějšího, než se pustit do úprav. Záleží pouze na vás, zda použijete barvy a štětce, tapetu, zdobící techniku decoupage, patinu nebo něco jiného. Možností jak recyklovat starší nábytek existuje nespočet.

Gabriela Kortová

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí