RPSN u mikropůjček není ideální ukazatel výhodnosti

Komerční sdělení

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Roční procentuální sazba nákladů je ukazatelem, který musí být uváděn prakticky u jakýchkoli bankovních i nebankovních půjček. Spotřebitelé se právě podle RPSN orientují v tom, jestli je daný úvěr výhodný, nebo naopak nikoliv.

V každém případě se vyplatí brát roční procentuální sazbu nákladů v potaz. U mikropůjček, které jsou realizovány na velmi krátkou dobu, se ale nejedná o ideální marker. Proč? Nepřestávejte číst. Právě v tomto článku se odpověď na tuto otázku určitě dozvíte. Stejně tak se ale zaměříme i na další důležité aspekty týkající se roční procentuální sazby nákladů. Přesvědčíte se o tom, že těchto záležitostí určitě není málo a jsou velmi důležité.

Co vlastně zahrnuje RPSN a k čemu se využívá?

Nejprve se vyplatí odpovědět na tyto dvě otázky. Roční procentuální sazba nákladů zahrnuje tradičně následující poplatky týkající se:

- zřízení úvěru,

- vedení úvěrového účtu,

- úrokové sazby.

Tradičně se RPSN využívá pro rychlé a efektivní srovnání půjček. Jednoznačně ukazuje v ročním horizontu, zdali je půjčka výhodná, nebo naopak nikoliv. U mikropůjček ale nestačí…

Co není v RPSN zahrnuto?

Roční procentuální sazba nákladů nepočítá třeba s ostatními poplatky. Také nemyslí na sankce týkající se opožděného splácení, případně odložení splátek. Pokud si bude dlužník chtít nějakým způsobem přizpůsobit splátkový kalendář, také to nebude zdarma. V RPSN ale takový počinek zahrnutý taktéž není!

Krátkodobé půjčky nelze soudit roční cenou!

Rychlá půjčka ihned na účet o víkendu a podobné mikroúvěry jsou realizovány expresně a doba splácení trvá několik dní, maximálně týdnů. RPSN má smysl hlavně u půjček dlouhodobějšího charakteru. Hodně důležitou roli u RPSN hrají především úroky. Ty ale nejsou u půjčky třeba na 10 dní nijak určující a rozhodující. Mnohem důležitější jsou u mikropůjčky úplně jiné poplatky. Zapotřebí je dát si pozor hlavně na to, jak vysoký je manipulační poplatek spojený s realizací daného úvěru. Rozdíly mezi RPSN a dalšími poplatky mohou být doslova propastné. Co tedy sledovat vedle RPSN?

Ostatní vlastnosti mikropůjčky v hlavní roli

Jak již bylo řečeno, u mikropůjček rozhodují jiné vlastnosti než zrovna RPSN. O jaké záležitosti se jedná? Pro přehlednost jsme je shrnuli do následujících odrážek:

- rychlost vyřízení úvěru,

- rychlost poskytnutí hotovosti,

- minimální délka trvání půjčky,

- účelovost úvěru,

- poskytnutí peněz na účet, nebo složenkou,

- výše samotné částky úvěru,

- sankce za předčasné splacení,

- sankce týkající se odložení splátek,

- reference jiných klientů na poskytovatele.

Po kompletním porovnání všech zmíněných aspektů se jistě dostanete až k tomu, jestli je mikropůjčka skutečně výhodná, či nikoliv.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí