Poradna: Odchod invalidního důchodce do předčasného důchodu

štítky Invalidita Penze Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Michal: Jsem v invalidním důchodu a stále pracuji na zkrácený úvazek, ale už mě to hodně unavuje, tak přemýšlím, že odejdu do předčasného důchodu. V létě splním podmínku tří let do důchodu. Jaké to má výhody a nevýhody?

Invalidní důchodci samozřejmě mohou odejít do předčasného důchodu. Současně pobírat invalidní důchod a předčasný důchod není možné. Výše předčasného důchodu by závisela na Vašem průběhu pojištění a termínu odchodu do předčasného důchodu a tedy krácení za předčasnost. Čím dříve se do předčasného důchodu odejde, tím vyšší krácení.

Předčasný důchod je trvale krácený

V případě, že se rozhodnete o odchod do předčasného důchodu tak počítejte s tím, že nebudete mít již nárok na výplatu invalidního důchodu a měsíční důchod se Vám bude krátit. Za každých započatých 90 kalendářních dní předčasnosti se výpočtový základ krátí o 1,5 %. Od října 2023 se krácení u předčasných důchodů zvýšilo a rozdíl mezi řádným starobním a předčasným důchodem se zvýšil. Navíc předčasní důchodci mají až do dosažení řádného důchodového věku omezenu valorizaci, když jim náleží zvýšení pouze základní výměry důchodu.

Práce v invalidním důchodu

V dotazu nepíšete, zdali pobíráte invalidní důchod prvního, druhého či třetího stupně, což má zásadní vliv na měsíční částku invalidního důchodu. S ohledem na budoucí výpočet starobního důchodu je rozhodně dobře, že jste během pobírání invalidního důchodu pracoval, neboť jako náhradní doba pojištění se pro výpočet starobního důchodu započítává pouze doba pobírání invalidního důchodu třetího stupně.

Jak se rozhodnout?

Ve Vašem rozhodování je vhodné zohlednit skutečnost, že nejste aktuálně bez finančních prostředků, neboť Vám náleží invalidní důchod. Dobré je tedy zvážit až odchod do řádného starobního důchodu, který je značně vyšší než předčasný důchod. V případě, že je Váš invalidní důchod velmi nízký a ze zdravotních důvodů nemůžete již dále vůbec pracovat, tak může být pro Vás i předčasný důchod řešením, protože si zvýšíte měsíční disponibilní příjem. Záleží tedy na Vaší konkrétní životní situaci, která varianta je pro Vás nejlepší.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí