Jak nejlépe zhodnotit peníze?

štítek Investice čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Rád bych požádal o vysvětlení rozdílů mezi finančními produkty, které je možné na našem trhu využívat pro zhodnocení peněz, resp. ke spoření. U kterých z nich je garantováno, že vložené peníze nemohou být znehodnoceny? Jaké zhodnocení je možné u různých druhů produktů očekávat? Který produkt na finančním trhu byste mi doporučili jako kombinaci minimálního rizika a maximálního výnosu?

V první řadě je třeba si vysvětlit rozdíl mezi investováním a spořením. Spoření spočívá v pravidelném ukládání peněz na bankovní či spořicí účet a jejich postupné zhodnocování, přičemž je předem známa úroková sazba. Naproti tomu investování umožňuje nepřímo se podílet na hospodářském úspěchu či neúspěchu firem a celé ekonomiky, a tak dosáhnout velmi zajímavého zhodnocení vložených prostředků. Při investování ovšem nemáte garanci zhodnocení vložených prostředků a vždy je třeba počítat s rizikem, že investice nedosáhne vámi očekávané výkonnosti. Na druhou stranu můžete být také příjemně překvapen vyšším než očekávaným výnosem. Obecně lze říci, že nepřímá úměra podstoupeného rizika a možného výnosu platí u všech finančních produktů.

Pokud preferujete jistotu před rizikem, jsou pro vás vhodnější spořicí produkty, jako např. spořicí účty nebo termínované vklady, kde je předem jasně určeno, jakou sazbou budou vaše úspory zhodnocovány. Nevýhodou spořicích produktů je kromě nižšího úročení (kolem 2,5 % p. a.) také povinnost platit z připsaných úroků 15% srážkovou daň. U investic je možné se této povinnosti vyhnout, pokud budete investici držet déle než šest měsíců. Zajímavým produktem spojujícím poměrně vysoký výnos s nízkým rizikem je stavební spoření. Při jeho správném nastavení a optimálním využití státní podpory se může zhodnocení pohybovat kolem 6 % p. a. Této míry zhodnocení lze ovšem dosáhnout pouze při spoření trvajícím minimálně 6 let, přičemž po celou tuto dobu ztrácíte možnost s penězi nakládat.

Jste-li ochoten riskovat velké výkyvy ve vývoji investice, můžete očekávat v dlouhodobém horizontu také vyšší zhodnocení vložených peněz. Jednou z možností, jak uložit peníze bez garance výnosu, jsou podílové fondy. U akciových fondů se průměrné zhodnocení pohybuje kolem 6–12 % p. a. Pro dosažení tohoto výnosu je třeba investovat dlouhodobě. Pravidelné investování riziko snižuje. Při jednorázové investici je samozřejmě riziko výrazně nižšího, nebo dokonce negativního zhodnocení vyšší. Dluhopisové fondy dosahují průměrné výnosnosti okolo 2–6 % p. a. Fondy peněžního trhu jsou mezi negarantovanými finančními produkty nejméně rizikové a mají tím pádem podobnou výnosnost jako spořicí účty. Vedle podílových fondů máte možnost zhodnocovat své peníze i další formou investic, jako jsou například investice do drahých kovů, nemovitostí apod. Pokud nejste v daném oboru profesionálem, nelze tyto druhy investic doporučit. Riziko ztráty je pro laika příliš vysoké. Při každé investici je navíc třeba myslet na tzv. diverzifikaci, neboli rozložení investice do různých forem majetku. Nikdy neinvestujte celou částku do jediného produktu, ať už se jedná o cenné papíry nebo jiné komodity.

Produkt, který by byl vysoce výnosný a zároveň bezrizikový na finančním trhu budete hledat marně. Vysoký výnos je vždy odměnou za postoupené riziko, proto je třeba při rozhodování, jak naložit s vašimi penězi, dobře zvážit priority.

Na otázku odpovídala finanční konzultantka Eva Sadílková z Broker Consulting

Zdroj: Finanční noviny; Autor: Broker Consulting

Tomáš Sazima

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí