Další rychlý růst bitcoinu: poroste až k 60 000 dolarům?

štítek Kryptoměny čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Minulý týden patřila mezi nejsledovanější akcie Nvidia, která od začátku roku zaznamenala růst ceny o více než 64 %. Umělá inteligence investory přitahuje jako magnet, ale to není jediné finanční aktivum, které se dostává do popředí zájmu. Kryptoměna bitcoin vstoupila do roku 2024 velmi úspěšně a od začátku roku zpevnila o 27 %. Dynamika růstu bitcoinu navíc nabírá na síle.

Silný růst bitcoinu za posledních pět dní

Bitcoin znovu překvapil všechny analytiky. Za posledních pět dní posílil o 9,72 %, což je pěkný výsledek i na tak volatilní finanční aktivum, jakým bitcoin je. Překvapivý je však kontext tohoto růstu. Cena bitcoinu je citlivá na měnovou politiku amerického Fedu, který sice proces zvyšování sazeb zastavil, ale ke snižování sazeb se zatím nechystá.

Trhy se již několikrát musely smířit s odkladem prvního snížení sazeb, což je pro bitcoin nepříznivá zpráva. Čím více jsou peníze levnější, tím roste pravděpodobnost, že se část finančních toků přemístí do investičního světa, kde má bitcoin již svoje pevné místo. Vysoké sazby však bitcoin nepoložily a ten zůstal stabilní. Odkud se tedy bere aktuální dynamika růstu?

Vývoj ceny bitcoinu za poslední měsíc
foto: tradingview.com

Úspěch spotových ETF

Silná dynamika růstu bitcoinu je dána mimo jiné úspěchem spotových ETF. Včerejší objem obchodů s těmito ETF dosáhl 2,4 miliardy dolarů, což je dokonce o něco více než první den, kdy byly spuštěny (2,2 miliardy dolarů). Jinak řečeno, zájem investorů neopadl ani měsíc a půl po schválení tohoto finančního produktu, ba naopak, stále roste.

Investory láká dynamika růstu bitcoinu. Pokud si bitcoin udrží své tempo růstu i v následujících týdnech, bude se o něm všude psát a nikdo si nebude chtít nechat ujít tento nový investiční vlak.

V dubnu má navíc dojít k očekávanému halvingu, tzn. snížení odměny pro těžaře. Tato událost historicky vždy představovala příležitost pro spekulanty. Nyní je s nákupem spotových ETF možnost spekulace otevřena všem a je jednodušší. Není divu, že cena bitcoinu roste, i když se jedná především o spekulativní růst.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí