Poradna: Daňový bonus v daňovém přiznání za rok 2023

štítky Daně Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Zita: Jsem samoživitelka a celý rok jsem byla na rodičovské dovolené. Z finančních důvodů musím mít i během rodičovské dovolené vlastní příjem, takže si přivydělávám samostatnou činností. Zisk za loňský rok mám 180 tisíc korun. Mám nárok na nějaké daňové úlevy kvůli dceři?

Podnikání během rodičovské dovolené se považuje za výkon vedlejší samostatné výdělečné činnosti, což je výhodné pro výpočet sociálního a zdravotního pojištění. Sociální i zdravotní pojištění se vypočítá ze skutečného vyměřovacího základu, kterým je polovina daňového základu. Sazba zdravotního pojištění je 13,5 % a sazba sociálního pojištění je 29,2 %. Na výpočet sociálního a zdravotního pojištění nemá výchova dětí vliv.

Daňové zvýhodnění na dceru

Vždy jeden z rodičů může za celý kalendářní rok 2023 uplatnit daňové zvýhodnění na dítě nebo děti. Daňové zvýhodnění na první dítě je 15204 Kč za celý kalendářní rok, pokud je dítě držitelem průkazu ZTP/P, tak je daňové zvýhodnění dvojnásobně vysoké. I když vykonáváte vedlejší samostatnou výdělečnou činnost, tak máte nárok na daňové zvýhodnění na dceru.

Sleva na poplatníka

V daňovém přiznání uplatníte, stejně jako všichni ostatní daňoví poplatníci, daňovou slevu na poplatníka ve výši 30840 Kč. Z důvodu uplatnění slevy na poplatníka je Vaše roční daňová povinnost nulová. Sleva na poplatníka sníží vypočtenou daňovou povinnost do nuly, neboť sleva na poplatníka je vyšší než vypočtená daň z příjmu. Sleva na poplatníka snižuje daň z příjmu maximálně do nuly.

Daňový bonus

V daňovém přiznání uplatníte i daňové zvýhodnění na dceru ve výši 15204 Kč. V případě, že je daňové zvýhodnění vyšší, než je vypočtená daň z příjmu, tak náleží daňový bonus ve výši rozdílu mezi daňovým zvýhodněním a vypočtenou daní z příjmu. Vyplněním daňového přiznání Vám tedy vznikne nárok na daňový přeplatek v částce 15204 Kč, tedy ve výši daňového bonusu. Podmínkou pro čerpání daňového bonusu je roční rozhodný příjem ze závislé činnosti nebo samostatné výdělečné činnosti alespoň ve výši šestinásobku minimální mzdy, což při zisku 180000 Kč splňujete.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí