Zlato roste, ale proč?

štítek Investice přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Cena zlata dosáhla nového historického maxima a stále roste. V době psaní článku se pohybovala mezi 2280 až 2300 dolarů za trojskou unci. Je to překvapivý vývoj, protože od poloviny roku 2020 do konce října 2023 zlato stagnovalo. Mnozí se domnívají, že zlato dohání inflační vlnu, ale tento pohled je zavádějící.

Proč zlato roste, když akciové trhy dosahují maxim?

Zlato je vnímáno jako bezpečný přístav v nejistých časech. Investoři ho kupují v očekávání inflace, recese nebo válečného konfliktu. I když se tyto hrozby rýsují, ceny jiných finančních aktiv nereagují stejně.

Americké akciové trhy dosahují rekordních maxim. Růst táhnou především technologické firmy, které investoři kupují s vidinou vysokého růstu zisků. Růst tržeb těchto firem vyžaduje zdravou ekonomiku, a proto akcie odrážejí ochotu investorů riskovat. Investoři riskují, jen když věří v růst trhu.

Současný růst ceny zlata a akcií je paradoxní. Zlato by mělo růst, když technologické akcie klesají, a naopak. To, že se děje opak, naznačuje, že investoři jsou zmatení a nevědí, kam investovat.

Proč zlato roste, když inflace není problém?

Zlato je také tradičně vnímáno jako ochrana proti inflaci. Investoři ho kupují, když se obávají, že ceny zboží a služeb porostou. Centrální banky však tvrdí, že inflace je pod kontrolou. I když se inflace ještě nevrátila k dvouprocentnímu cíli, centrální banky neočekávají, že by se znovu rozběhla.

Pokud centrální banky mají pravdu, proč zlato roste? Tato otázka je o to palčivější, když vezmeme v úvahu, že aktuální růst ceny zlata je tažen silnou poptávkou ze strany centrálních bank. Zbývá nám tak jediný hlavní důvod pro nákup zlata: geopolitická nestabilita. Mnoho investorů se obává války na Ukrajině, rostoucího napětí mezi Čínou a USA a situace v Izraeli. Jakékoli rozšíření nebo zintenzivnění těchto konfliktů by automaticky vedlo k silnému růstu ceny zlata.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí