Znáte své nároky na státní příspěvky?

štítky Sociální dávky Spoření čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Stát podporuje zodpovědné finanční chování mimo jiné státním příspěvkem. Na jaké produkty a za jakých podmínek je možné čerpat státní příspěvky? Prokažte své znalosti v našem testu.

Jestliže z následujících 10 otázek zodpovíte správně 7 a více, potom velmi dobře víte, kdy dostanete od státu na rodinné finanční produkty státní příspěvek.

1) U kterých finančních produktů je možné při splnění legislativních podmínek obdržet státní příspěvek či státní podporu?

a) Stavební spoření, penzijní připojištění, doplňkové penzijní spoření.

b) Stavební spoření, penzijní připojištění, životní pojištění, doplňkové penzijní spoření a státní dluhopisy.

2) Maximální roční státní příspěvek na smlouvu o stavebním spoření činí:

a) 1 000 Kč za rok

b) 2 000 Kč za rok

c) 4 500 Kč za rok

3) Aby bylo možné obdržet maximální státní podporu u stavebního spoření, tak musí rozhodné vklady za rok činit alespoň 20 000 Kč. Které z následujících tvrzení platí:

a) Vklady je možné zaslat na smlouvu během roku v libovolných termínech, dokonce je možné si vklady na několik let předplatit.

b) Státní podpora se odvíjí od sjednaného měsíčního vkladu na smlouvě, jednorázové vklady nárok na státní podporu neovlivňují.

4) Mohou státní podporu u stavebního spoření obdržet i děti?

a) Ano

b) Ne

5) Státní příspěvek na penzijní připojištění nebo doplňkové penzijní spoření je závislý na výši měsíčního vkladu na smlouvu. Pro čerpání maximálního měsíčního příspěvku ve výši 230 Kč je nutné spořit na smlouvu alespoň:

a) 1 000 Kč měsíčně

b) 1 500 Kč měsíčně

c) 2 000 Kč měsíčně

6) Jak vysoký musí být měsíční vklad na smlouvu o penzijním připojištění nebo doplňkovém penzijním spoření, aby náležel státní příspěvek?

a) Alespoň 300 Kč.

b) Alespoň 500 Kč.

7) Je možné od státu během roku obdržet maximální příspěvek na stavební spoření i produkty III. důchodového pilíře (penzijní připojištění nebo doplňkové penzijní spoření)?

a) Ano, lze obdržet celkem 4 760 Kč (2 000 Kč stavební spoření + 2 760 Kč penzijní připojištění či doplňkové penzijní spoření).

b) Ne, náleží pouze vyšší z těchto státních příspěvků.

8) Aktuálně je možné uzavřít již pouze doplňkové penzijní spoření, penzijní připojištění již nikoliv. Lze uzavřít smlouvu i dítěti?

a) Ano

b) Ne

9) Na smlouvu o penzijním připojištění nebo doplňkovém penzijním spoření může zaměstnanci přispívat i zaměstnavatel. Hodnotí se příspěvek zaměstnavatele pro účely nároku na státní příspěvek?

a) Ano, hodnotí se všechny připsané peníze na smlouvu.

b) Ne, pro nárok na státní příspěvek se hodnotí pouze osobní vklady.

10) Vzniká nárok na maximální roční státní podporu za daný rok při uzavření smlouvy o stavebním spoření během roku?

a) Ano

b) Ne

Správné odpovědi: 1) A, 2) B, 3) A, 4) A, 5) A, 6) A, 7) A, 8) A, 9) B, 10) A

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí