Poradna: Z jaké mzdy se počítá důchod?

štítek Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Jaroslav: V polovině příštího roku půjdu do normálního důchodu. Zkouším různé orientační kalkulačky, ale nevím, jakou mzdu do nich uvádět. Během let se to lišilo. Na účet jsem kvůli daním dostával jinou částku, než byla v pracovní smlouvě. Můžete mi to vysvětlit.

Měsíční částka starobního důchodu přiznaného v roce 2024 bude záviset na získané době pojištění v celých ukončených letech a průměrné mzdě za odpracované roky (tzv. osobním vyměřovacím základu).

Při výpočtu starobního důchodu v roce 2024 se budou hodnotit příjmy, ze kterých bylo zaplaceno sociální pojištění, v letech 1986 až 2023. Ze všech rozhodných příjmů se následně vypočítá průměrná hrubá měsíční mzda v současné hodnotě, kdy dřívější příjmy se přepočítají na současnou hodnotu.

Rozhoduje hrubá mzda

Pro důchodové účely jsou rozhodující hrubé mzdy během produktivního života. Tedy částky, ze kterých bylo zaplaceno sociální pojištění. Hrubá mzda bývá uvedena nejenom na jednotlivých výplatních páskách, ale zpravidla i v pracovní smlouvě (včetně následujících dodatků), mzdovém výměru (včetně následujících dodatků).

TIP: Výpočet průměrné mzdy pro důchod v roce 2024

Čistá mzda je nižší

Z hrubé mzdy zaměstnance je sražena daň z příjmu fyzických osob, sociální a zdravotní pojištění. Čistá mzda bývá v drtivé většině citelně nižší než hrubá mzda. Výjimkou je situace, kdy zaměstnanec s nízkou hrubou mzdou čerpá daňový bonus. S ohledem na předběžné výpočty starobního důchodu nemusíte mít tedy obavy, že by se Vám starobní důchod vypočítával z nižší čisté mzdy.

Superhrubá mzda do výpočtu důchodu rovněž nevstupuje

V minulosti se daň z příjmu fyzických osob vypočítávala ze superhrubé mzdy, tj. hrubé mzdy zvýšené o povinné sociální a zdravotní pojištění placené zaměstnavatelem za zaměstnance. Superhrubá mzda byla tedy zjednodušeně řečeno cca o třetinu vyšší než hrubá mzda. Superhrubá mzda však byla legislativou stanovena pouze pro účely výpočtu daně z příjmu fyzických osob. Pro důchodové účely je za všechny roky rozhodující pouze hrubá mzda.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí