Poradna: Minimální mzda pro důchodce a zvýšení důchodu

štítky Penze Poradna Právo čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Svatava: Jsem v důchodu. Mám možnost pracovat za minimální mzdu. Zajímalo by mě, zdali jsou podmínky ohledně minimální mzdy stejné i pro důchodce a o kolik by se mi zvýšil důchod z důvodu práce za minimální mzdu.

Legislativou stanovená minimální mzda je jednotná a platí i pro starobní důchodce. Při práci na plný úvazek činí v roce 2024 minimální mzda 18900 Kč. Při práci na zkrácený úvazek nebo pracovní dohodu může být měsíční mzda či odměna nižší. Hodinová minimální mzda v roce 2024 činí 112,50 Kč. Zaměstnanci ve starobním důchodu mají nárok na stejnou minimální mzdu jako ostatní zaměstnanci.

Omezení výdělku v předčasném důchodu

Předpokládám, že jste již dosáhla řádného důchodového věku, ale na doplnění uvádím, že pokud jste v předčasném důchodu, tak do dosažení řádného důchodového věku nemůžete mít příjem, ze kterého je odváděno sociální pojištění, v opačném případě byste po dané období neměla nárok na výplatu předčasného důchodu. V řádném důchodovém věku již nejsou žádná omezení.

Zvýšení důchodu zaměstnáním

Pracující starobní důchodci mají po odpracování 360 kalendářních dní nárok na zvýšení důchodu, podmínkou je, že vykonávané zaměstnání zakládalo účast na nemocenském pojištění a bylo z něj odváděno sociální pojištění. Z práce na zkrácený úvazek se vždy odvádí sociální pojištění. Např. z dohody o provedení práce však nikoliv, pokud je hrubá měsíční odměna do limitu.

Minimální mzda a zvýšení důchodu

Pokud tedy budete pracovat na klasickou pracovní smlouvu za minimální mzdu, ať už na plný úvazek nebo zkrácený úvazek, tak Vám bude z hrubé mzdy odváděno sociální pojištění a budete mít dle aktuálně platné legislativy nárok na zvýšení starobního důchodu. Připravované legislativní změny však počítají s výhodami při výpočtu sociálního pojištění, což by nahradilo zvyšování důchodu prací, případná změna by byla pro pracující starobní důchodce ještě výhodnější, neboť zvýšení důchodu zvýšení důchodu výdělečnou činností, ze které je odváděno sociální pojištění, se zpravidla činí okolo stokoruny.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí