Poradna: Proč mám důchodový věk vyšší o 5 let než sestra?

štítky Penze Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Kateřina: Zatímco sestra odešla do důchodu v 60 letech a 2 měsících, tak můj důchodový věk je údajně 65 let. Jak je možné, že mám důchodový věk vyšší o 5 let? Vždyť jsem mladší pouze o 6 let.

Řádný důchodový věk v Česku se postupně prodlužuje a sjednocuje. Aktuálně se však stále u žen zohledňuje počet vychovaných dětí. Důvody, proč máte důchodový věk vyšší o 5 let než Vaše sestra, jsou dva: narodila jste se později a vychovala jste méně dětí. Z těchto dvou důvodů může být Váš řádný důchodový věk skutečně vyšší téměř o pět let, než je řádný důchodový věk Vaší sestry.

Důchodový věk Vaší sestry

V dotazu neuvádíte ročník narození Vaší sestry a ani počet dětí, které vychovala. Vzhledem k tomu, že řádný důchodový věk je uveden v příloze číslo jedna zákona o důchodovém pojištění č. 155/1995 Sb. v platném znění, tak dovozuji, že Vaše sestra je ročník narození 1959 a vychovala tři děti. Ve věkové tabulce jsem hledal hodnotu 60 let a 2 měsíce.

  • Ženy, které se narodily v roce 1959 a vychovaly tři děti, měly řádný důchodový věk 60 let a 2 měsíce, jak uvádíte v dotazu.

Váš řádný důchodový věk

V dotazu píšete, že jste o šest let mladší než Vaše sestra. Ženy narozené v roce 1965 mají skutečně řádný důchodový věk 65 let, pokud nevychovaly žádné dítě nebo vychovaly jedno dítě.

  • Pokud splňujete výše uvedenou zákonnou podmínku, tak Váš řádný důchodový věk je skutečně 65 let.

Na doplnění uvádím, že do předčasného důchodu můžete odejít nejdříve tři roky před dosažením řádného důchodového věku. Podmínky pro odchod do předčasného důchodu se od října loňského roku zpřísnily. Při odchodu do předčasného důchodu je nutné počítat s trvalým krácením z důvodu předčasnosti, přičemž platí, že čím dříve do předčasného důchodu odejdete, tím vyšší krácení.

Rozdílný důchodový věk o 5 let

Z výše uvedeného tedy platí, že skutečně můžete mít důchodový věk vyšší o necelých 5 let oproti Vaší sestře. Důvodem je neustálé postupné prodlužování řádného důchodového věku a nižší počet vychovaných dětí oproti Vaší sestře.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí