Poradna: Jak si zvýším vdovský důchod?

štítky Penze Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Libuše: Po manželovi mám nízký vdovský důchod. Finančně je to pro mě náročné, když syn je na vysoké škole a dcera na střední. Je nějaká zákonná možnost, jak si mohu zvýšit vdovský důchod? Musím mít příjem do nějakého limitu? Musím zaplatit nějakou částku na sociálním pojištění v zaměstnání?

Měsíční částka vdovského důchodu po zemřelém manželovi závisí výhradně na průběhu pojištění zemřelého manžela. Do výpočtové formule vdovského důchodu nijak nevstupuje majetková situace vdovy nebo její vlastní příjmová situace.

Základní a procentní výměra vdovského důchodu

Každý vdovský důchod se skládá ze základní výměry a procentní výměry. Základní výměra důchodu v roce 2024 činí i u vdovských důchodů 4400 Kč. Procentní výměra vdovského důchodu činí 50 % procentní výměry důchodu, který pobíral nebo na který by měl nárok zemřelý manžel. V případě, že by měl zemřelý manžel podprůměrný důchod, tak je podprůměrně vysoký i vdovský důchod.

Sirotčí důchod dětí

Stejně tak se od výše důchodu, na který by měl nárok Váš manžel, odvíjejí částky sirotčích důchodů, které pobírají Vaše děti.

Netestují se rodinné příjmy

Měsíční částka vdovského důchodu je pořád stejná, během času se mění pouze z důvodu valorizace, stejně jako ostatní státní důchody. Standardně se vdovský důchod pobírá pouze jeden rok a po uplynutí jednoho roku pouze v případě, že je splněna některá ze zákonných podmínek. Vy splňuje podmínku péče o nezaopatřené dítě, takže Vám po dobu splňování této podmínky bude náležet výplata vdovského důchodu. Samotná částka vdovského důchodu nijak nezávisí na aktuálním rodinném příjmu.

Výše příjmu není rozhodující

Z hrubé mzdy ze zaměstnání odvádíte sociální pojištění jako ostatní zaměstnanci. Vaše odvody na sociálním pojištění však mají vliv na výpočet Vašeho vlastního starobního důchodu v budoucnu. Pobíraný vdovský důchod Vaše odvody na sociálním pojištění neovlivní. I když byste odváděla na sociálním pojištění nadprůměrné částky, tak to není důvodem pro změnu invalidního důchodu.

Složitá finanční situace

V dotazu neuvádíte žádné konkrétní příjmové údaje. V případě, že je Vaše finanční situace velmi složitá, tak Vám doporučuji si požádat o sociální dávky (např. o příspěvek na bydlení). Příspěvek na bydlení je testovanou dávkou, zdali máte či nemáte na příspěvek na bydlení nárok, to záleží na Vašich příjmech, druhu bydlení či nákladech na bydlení.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí