Jak je to s mateřskou na další dítě?

štítky Mateřská Pojištění čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Některé maminky čerpají mateřskou a následně rodičovský příspěvek na jedno dítě a otěhotní ještě během pobíraného rodičovského příspěvku. Na druhou (další) mateřskou tak nastupují bez návratu do zaměstnání. Vzniká v těchto případech nárok na mateřskou? Jak se mateřská vypočítává?

Rozhodující pro nárok a výpočet mateřské na další dítě je skutečnost, zdali stále trvá pracovní poměr, ze kterého se čerpala mateřská (peněžitá pomoc v mateřství) na první (předchozí dítě). Jestliže tento pracovní poměr stále trvá, potom vzniká nárok na mateřskou i na další dítě. Na mateřskou se i v tomto případě nastupuje od osmého do šestého týdne před očekávaným dnem porodu a mateřská se pobírá opět 28 týdnů.

Mateřská je vyšší než rodičovský příspěvek

Přiznání mateřské je velmi důležité, neboť mateřská je vyšší než rodičovský příspěvek. Navíc částka rodičovského příspěvku je stejně vysoká bez ohledu na další okolnosti, takže když se začne rodičovský příspěvek dřívek pobírat, tak se pobírá v nižší výši. V roce 2024 činí souhrnná částka rodičovského příspěvku na jedno dítě 350000 Kč.

Druhá mateřská není nižší

Dle § 19 zákona o nemocenském pojištění (č. 187/2006 Sb.) platí, že u zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikl nárok na další mateřskou z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, se za denní vyměřovací základ (částky, ze které se mateřská vypočítává) považuje denní vyměřovací základ vypočítaný pro mateřskou na starší dítě. Toto legislativní opatření zjednodušeně znamená, že druhou mateřskou si rodina finančně nepohorší.

TIP: Kalkulačka mateřské v roce 2024

Nemocenskou a mateřskou nelze pobírat současně

Dávkami nemocenského pojištění jsou nemocenská i mateřská (peněžitá pomoc v mateřství), přičemž platí, že tyto dvě dávky nelze pobírat současně. Pokud matka pobírá mateřskou, tak nemůže v případě vlastní nemoci pobírat ještě nemocenskou. Měsíční částka mateřské závisí výhradně na předchozích příjmech, při výpočtu nehraje roli majetková či životní situace rodiny a ani není nějak speciálně zvýhodněn výpočet mateřské na další děti (na druhé či třetí), tak jako je tomu u daňového zvýhodnění na děti.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí