Poradna: Jak lze obnovit vdovský důchod?

štítky Penze Poradna Právo čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Marie: Před třemi měsíci jsem přestala pobírat vdovský důchod po zemřelém manželovi. Dočetla jsem se o obnově vdovského důchodu. Vztahuje se případná obnova vdovského důchodu i na mě? Co bych musela udělat?

Standardní délka pobírání vdovského důchodu je jeden rok, jak vyplývá z § 50 zákona o důchodovém pojištění č. 155/1995 Sb. Po uplynutí jednoho roku náleží vdovský důchod pouze při splnění některé ze zákonných podmínek uvedených v paragrafu výše. Nejčastějšími důvody pro pokračování výplaty vdovského důchodu po uplynutí jednoho roku jsou: péče o nezaopatřené dítě a dosažení požadovaného věku.

Nesplnění žádné zákonné podmínky

V případě, že není žádná ze zákonných podmínek splněna, tak po uplynutí jednoho roku nárok na výplatu vdovského důchodu zaniká. V případě, že je však některá zákonná podmínka splněna v zákonné obnovovací lhůtě, tak se na základě podané žádosti výplata vdovského důchodu obnoví. Dle aktuálně platné legislativy je obnovovací lhůta dvouletá. Návrh připravované důchodové reformy však počítá s opětovným prodloužením obnovovací lhůty na pět let. V minulosti již pětiletá obnovovací lhůta byla zavedena.

TIP: Kalkulačka vdovského důchodu v roce 2024

Všechny zákonné podmínky pro obnovu vdovského důchodu

Jestliže tedy splníte některou ze zákonných podmínek v zákonné obnovovací lhůtě, tak se Vám výplata vdovského důchodu na základě Vaší žádosti obnoví. S ohledem na možné zvýšení obnovovací lhůty Vám doporučuji sledovat i legislativní vývoj. Níže uvedu všech pět důvodů, pro které byste mohla znovu dostávat vdovský důchod na účet:

  • péče o nezaopatřené dítě
  • péče o dítě, které je závislé na pomoci jiné osoby ve druhém, třetím nebo čtvrtém stupni závislosti
  • péče o rodiče (Vašeho nebo rodiče zemřelého manžela), který s Vámi žije v domácnosti a je závislý na pomoci jiné osoby ve druhém, třetím nebo čtvrtém stupni závislosti
  • invalidita třetího stupně
  • dosažení věku alespoň o 4 roky nižšího, než činí řádný důchodový věk pro muže stejného ročníku narození nebo dosažení vlastního důchodového věku, jestliže je nižší.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí