Poradna: Zaměstnavatel po mně chce, abych odešla do předčasného důchodu

štítky Penze Poradna Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Anna: V červnu budu moci jít do předčasného důchodu. Z tohoto důvodu zaměstnavatel se mnou přestává počítat. Co mám dělat?

Možnost odchodu do předčasného důchodu není výpovědní důvod. Dle aktuálně platné legislativy nemůže dát zaměstnavatel výpověď bez udání důvodu. Nejčastějším výpovědním důvodem je nadbytečnost zaměstnance dle § 52, písmeno c) zákoníku práce. V případě, že pro Vás již zaměstnavatel nemá práci, tak Vám může dát odůvodněnou výpověď v souladu se zákoníkem práce. Z důvodu nároku na předčasný důchod v žádném případě pracovní poměr automaticky nekončí.

Dvouměsíční výpovědní lhůta

Dle aktuálně platné legislativy přitom při obdržení výpovědi od zaměstnavatele běží dvouměsíční výpovědní lhůta, a to od prvního dne následujícího měsíce po jejím doručení. Během výpovědní lhůty byste měla samozřejmě nárok na Vaši standardní mzdu.

Odstupné v předdůchodovém věku

Při obdržení výpovědi pro důvody, na kterých nenese zaměstnanec vinu, což je i nadbytečnost zaměstnance, náleží zaměstnanci odstupné v souladu s § 67 zákoníku práce. Pokud trval pracovní poměr déle než dva kalendářní roky, tak náleží tříměsíční odstupné. Ani kdybyste nakonec do předčasného důchodu skutečně odešla, tak by tato skutečnost neměla žádný vliv na výši a výplatu odstupného.

S dohodou byste musela souhlasit

Vzájemnou dohodou mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem je možné pracovní poměr ukončit v podstatě kdykoliv a velmi rychle. S případnou dohodou byste však musela souhlasit. Když nepodepíšete dohodu, tak pracovní poměr ihned neskončí.

Registrace na úřadu práce

Jestliže obdržíte od zaměstnavatele odůvodněnou výpověď v souladu se zákoníkem práce a skutečně bude splněna skutková podstata výpovědi, potom můžete po uplynutí výpovědní lhůty se registrovat na úřadu práce. Občané starší 55 let mají nárok na podporu v nezaměstnanosti po dobu 11 měsíců, přičemž evidence na úřadu práce po dobu, kdy náleží podpora v nezaměstnanosti, se vždy započítává do doby pojištění ovlivňující výši státního starobního důchodu jako náhradní doba pojištění.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí