Poradna: Evidence na úřadu práce v předdůchodovém věku

štítky Penze Poradna Právo čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Markéta: Do normálního důchodu budu moci odejít koncem roku 2026. Zvažuji však odchod do předčasného důchodu. Zajímalo by mě, zdali bych mohla být na úřadu práce, když podám v práci výpověď a zdali se mi tento krok vyplatí. Ze zdravotních důvodů aktuálně vidím práci až do normálního důchodového věku jako krajní řešení.

Starobní důchodci nemají dle § 44 zákona o zaměstnanosti nárok na podporu v nezaměstnanosti. Jestliže by Vám tedy byl přiznán předčasný důchod, tak byste nemohla pobírat podporu v nezaměstnanosti.

Podpora v nezaměstnanosti náleží i v předdůchodovém věku

Před přiznáním starobního důchodu však můžete pobírat podporu v nezaměstnanosti, občané starší 55 let mohou podporu v nezaměstnanosti dostávat až 11 měsíců, přičemž období evidence na úřadu práce, kdy náleží podpora v nezaměstnanosti, se hodnotí pro důchodové účely jako náhradní doba pojištění. Potenciální nárok na předčasný důchod není důvodem, proč se nelze evidovat na úřadu práce a pobírat podporu v nezaměstnanosti.

Podání výpovědi bez udání důvodu

Zaměstnanec může dát dle § 50 zákoníku práce výpověď bez udání důvodu. V písemné výpovědi stačí pouze uvést, že se podává výpověď (samozřejmě je ještě nutné uvést jméno, datum, popis…), vhodné je nechat si jedno vyhotovení písemné výpovědi podepsat zodpovědným pracovníkem zaměstnavatele.

Výpověď podaná zaměstnancem a nižší podpora v nezaměstnanosti

Zaměstnanci, kteří sami podali výpověď, mají horší výpočet podpory v nezaměstnanosti než zaměstnanci, kteří výpověď od zaměstnavatele obdrží. Při podání výpovědi zaměstnancem náleží od prvního měsíce snížená podpora v nezaměstnanosti ve výši 45 % rozhodného příjmu. Při evidenci na úřadu práce je nutné počítat s tím, že je nutné si plnit zákonné povinnosti vyplývající z této evidence.

Krácení u předčasného důchodu

Při volbě předčasného důchodu je potřeba počítat s krácením za předčasnost, které se provádí za každých započatých 90 kalendářních dní předčasnosti a krácení činí za každý interval předčasnosti 1,5 % výpočtového základu.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí