Termínované spořicí účty: Vyplatí se ještě?

Komerční sdělení

foto: shutterstock.com, ilustrační fotografie

Dáváte si do nového roku předsevzetí, že budete víc šetřit? Každá korunka se vám může příjemně zúročit, a tak se nevyplatí nechávat peníze jen tak ležet. Je ale výhodnější spíš klasický spořicí účet nebo je lepší termínovaný spořicí účet?

Spořicí účet si můžete založit u jakékoliv banky. A ani u ní častokrát nemusíte mít osobní účet. Pokud ale osobní účet někde máte a zároveň máte internetové bankovnictví, můžete si zpravidla založit spořicí účet přímo skrze něj – jednoduše a během chvilky, což je skvělé.

Než to ale uděláte, je dobré podívat se na srovnání spořicích účtů na Ušetřeno.cz a zjistit, jestli vaše banka nabízí skutečně ty nejvýhodnější podmínky. Pokud ne, zamiřte k jiné, u níž se vám peníze budou lépe úročit. Nejvyšší úroky se nyní pohybují okolo 5 až 6 %.

Termínované spořicí účty

Založit si termínovaný spořicí účet není tak snadné. Obvykle kvůli tomu budete muset zamířit do banky. A proto je i tady dobré podívat se nejprve na srovnání spořicích účtů a teprve potom si nějaký zvolit. Bohužel, dnes už se to nevyplatí tolik jako před pár lety – úroky jsou hodně podobné jako u běžných spořicích účtů.

Termínované účty jsou navíc specifické v tom, že jakmile na ně peníze vložíte, musíte je nechat po nějakou dobu nedotčené. Pokud byste je vybrali předčasně, přišli byste o úroky nebo jiné bonusy.

Výhodné termínované spořicí účty

A které spořicí účty řadící se do škatulky „termínované“ jsou aktuálně nejvýhodnější? Mezi těmi, které jsou vázané na půl roku, kraluje J&T Banka s úrokem 5,85 %, na druhém místě je Max Banka s úrokovou sazbou 5,6 % a také Banka Creditas, která rovněž nabízí 5,6 %.

Při výběru si ale dávejte pozor, jaký je minimální a maximální vklad a jaké jsou u těchto spořicích účtů další podmínky. Tenhle styl spoření je totiž obvykle výhodný zejména pro lidi, co mají skutečně hodně peněz a zrovna pro ně nemají žádné využití. Většině z nás se při aktuálních úrokových sazbách vyplatí spíš klasické spořicí účty.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí