Podpora u doplňkového penzijního spoření

štítky Penze Spoření čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Doplňkové penzijní spoření je možné od letošního roku uzavřít i dětem. I děti přitom mohou na svoji smlouvu o doplňkovém penzijním spoření čerpat státní podporu, která může být maximálně až 2 760 Kč ročně.

Jednou z hlavních výhod doplňkového penzijního spoření je možnost čerpání státního příspěvku. Výše státního příspěvku závisí na výši měsíční vkladu na smlouvu. Aby vznikl nárok na státní příspěvek, tak musí měsíční vklad na smlouvu činit alespoň 300 Kč. Státní příspěvek je MF na smlouvu zasílán čtvrtletně. Měsíční částka zasílána na smlouvu nesmí být nižší než 100 Kč. V průběhu trvání smlouvy je přitom možné měsíční výši příspěvku na smlouvu změnit. Případnou změnu však není možné provést zpětně.

Výše státního příspěvku

Když je měsíční příspěvek na smlouvu 300 Kč až 999 Kč, potom činí výše měsíčního státního příspěvku částku 90 Kč a 20 % z částky přesahující 300 Kč. V případě měsíčního vkladu na smlouvu 1 000 Kč a více činí měsíční státní příspěvek 230 Kč. Měsíční výše státního příspěvku na smlouvu je stejná pro zletilé i nezletilé.

Praktický příklad 1)

Pan Novotný uzavřel svoji dceři Janě smlouvu o doplňkovém penzijním spoření. Měsíční vklad na smlouvu činí 450 Kč. Měsíční státní příspěvek bude tedy 120 Kč (450 Kč – 300 Kč)  × 20 % + 90 Kč).

Praktický příklad 2)

Paní Černá uzavřela své dceři Simoně smlouvu o doplňkovém penzijním spoření, přičemž měsíční vklad na smlouvu činí 1 300 Kč. Měsíční státní příspěvek bude 230 Kč, což je maximální částka státního příspěvku.

U dětí je možné zvoliv odvážnější strategii

Penzijní společnosti nabízejí u doplňkového penzijního spoření více investičních strategií a klienti si mohou vybrat investiční strategii odpovídající jejich sklonu k riziku. Doplňkové penzijní spoření pro děti je dlouhodobou záležitostí, proto je možné zvolit i odvážnější investiční strategii. Během spoření je možné strategii změnit. Ke změně smlouvy o doplňkovém penzijním spoření pro dítě, stejně jako při jejím uzavření, nepotřebuje zákonný zástupce souhlas soudu, neboť toto právní jednání se považuje za běžnou záležitost při správě jmění dítěte.

V 18 letech lze vybrat třetinu peněz

Při uzavření smlouvy o doplňkovém penzijním spoření dítěti se může dítě dostat k třetině vkladů bez nutnosti ukončení smlouvy v 18 letech věku. Podmínkou je získání spořící doby v rozsahu alespoň 120 kalendářních měsíců.

Petr Gola

Další články k tématu Státní příspěvky pro děti

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí