Mateřská po skončení zaměstnání

štítky Mateřská Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Pro přiznání mateřské musí být splněny zákonné podmínky. Pokud tak tomu není, potom se pobírá ihned od narození dítěte rodičovský příspěvek. Jak je to s nárokem na mateřskou po skončení zaměstnání?

V praxi velmi často sjednávají zaměstnavatelé pracovní smlouvu na dobu určitou. Takovou pracovní smlouvu sice nemohou zaměstnavatelé uzavírat kdykoliv, neboť platí legislativní omezení pro řetězení pracovních smluv na dobu určitou, přesto se hodně zaměstnanců uzavření smlouvy na dobu určitou při nástupu do nového zaměstnání nevyhne.

Hlavní výhodou smlouvy na dobu určitou pro zaměstnavatele je skutečnost, že pracovní poměr skončí sjednaným datem bez ohledu na další okolnosti. Pracovní poměr uplyne sjednanou lhůtou i těhotné zaměstnankyni.

Výpověď ze strany zaměstnavatele

V případě, že dá zaměstnavatel zaměstnanci výpověď v souladu se zákoníkem práce, potom musí počítat s tím, že bude zaměstnanci přidělovat práci ještě během výpovědní lhůty a samozřejmě mu v daném období vyplácet sjednanou mzdu. Navíc má zaměstnanec nárok na odstupné v souladu se zákoníkem práce. Při skončení smlouvy na dobu určitou žádné odstupné nenáleží.

Ochranná lhůta

Zaměstnankyně, kterým skončí pracovní poměr sjednaný na dobu určitou, mají v případě získaní potřebné minimální doby pojištění v rozsahu 270 dní v posledních dvou letech nárok na mateřskou, pokud dojde k nástupu na mateřskou ve 180denní ochranné lhůtě. Na mateřskou se nastupuje osm až šest týdnů před očekávaným dnem porodu.

Praktický příklad

Paní Helena pracovala na zkrácený úvazek, přičemž pracovní smlouva byla sjednána na dobu určitou. Paní Helena nastoupí v ochranné lhůtě po skončení zaměstnání na mateřskou a bude tedy pobírat peněžitý příspěvek v mateřství. Ochranná lhůta platí i pro práci na zkrácený úvazek. Paní Helena však bude mít měsíční částku mateřské odpovídající její dosahované hrubé mzdě a bude tedy nižší, než kdyby pracovala na plný úvazek.

TIP: Kalkulačka mateřské

Petr Gola

Další články k tématu Mateřská 2023

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí