Poradna: Vyšší příjmy, ale nižší důchod

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Vilém: Kamarád odešel do předčasného důchodu loni, já bohužel až nyní v červnu, protože jsem dřív nemohl. Zarazilo mě, že mi však byl přiznán důchod značně nižší než kamarádovi, i když jsem míval vyšší příjmy. Může to být pouze výpočtem?

Měsíční částka starobního důchodu závisí na celém průběhu pojištění, tj. na získané době pojištění, přičemž Vám i kamarádovi se počítalo ve značném rozsahu ještě studium a příjmy se hodnotily již od roku 1986.

Možné důvody nižšího důchodu

V dotazu neuvádíte, jaké jste měl příjmy a jaké kamarád, jakou jste získali oba dva dobu pojištění a ani o kolik se Vaše důchody liší. Rovněž nepíšete, zdali jste odešli oba dva do předčasného důchodu ve stejnou dobu. Krácení u předčasného důchodu se totiž provádí za každých započatých 90 kalendářních dní předčasnosti. Hodnotit vstupní údaje pro výpočet starobního důchodu pouze dle několika posledních let tedy nelze. Měsíční částka starobního důchodu závisí na celém průběhu pojištění. Pro jednoznačné posouzení tedy nemám dostatek potřebných informací a podkladů.

Výhodnější rok 2022

Jedním z důvodů, proč má Váš kamarád vyšší důchod ale každopádně je výhodnější termín odchodu do důchodu. Výpočet starobního důchodu v roce 2022 byl výhodnější než je nyní v roce 2023. Při výpočtu starobního důchodu v roce 2022 byly zohledněny dvě mimořádné valorizace, které byly poměrně vysoké. Při naprosto identických vstupních údajích byl výpočet v roce 2022 relativně značně výhodnější než je tomu v roce 2023.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí