Poradna: Výpověď v 62 letech, co mám dělat?

štítky Penze Poradna Právo čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Jaroslav: V červnu mi bude 62 let a obdržel jsem výpověď od zaměstnavatele pro nadbytečnost. Chtěl jsem pracovat až do normálního důchodového věku, teď nevím, co mám dělat. Mohu jít na nemocenskou ve výpovědní lhůtě? Jaké jsou podmínky pro podporu v nezaměstnanosti? A co předčasný důchod?

Nemocenskou lze pobírat i během výpovědní lhůty a následně po skončení pracovního poměru. Na nemocenskou je dokonce možné nastoupit i v 7denní ochranné lhůtě po skončení zaměstnání zakládajícího účast na nemocenském pojištění. Dosažení věku 62 let není žádnou překážkou pro pobírání nemocenské. Občané v předdůchodovém věku mají nárok na nemocenskou za stejných podmínek jako ostatní zaměstnanci.

Podpůrčí doba u podpory v nezaměstnanosti

Občané starší 55 let mají nárok na podporu v nezaměstnanosti po dobu 11 měsíců. Vzhledem k tomu, že evidence na úřadu práce, kdy náleží podpora v nezaměstnanosti, se započítává jako náhradní doba pojištění pro výpočet starobního důchodu, tak je vhodné odejít do předčasného důchodu až po vyčerpání podpory v nezaměstnanosti. Tímto krokem se totiž zvýší doba pojištění a sníží krácení za předčasnost, čímž je měsíční částka důchodu vyšší.

Krácení u předčasného důchodu

Při odchodu do předčasného důchodu je nutné počítat s krácením za předčasnost, které se provádí za každých započatých 90 kalendářních dní předčasnosti, přičemž krácení je trvalé a při dosažení řádného důchodového věku se nepřepočítává. Předčasní důchodci mají navíc do dosažení řádného důchodového věku omezenu výdělečnou činnost a omezenu valorizaci.

Kdy odejít do předčasného důchodu?

V případě, že se Vám nepodaří najít odpovídající pracovní uplatnění na trhu práce a vyčerpáte nemocenskou a podporu v nezaměstnanosti, potom může být předčasný důchod řešením Vaší životní situace. Vhodné je správně naplánovat termín odchodu, aby kvůli několika dním nebylo krácení zbytečné vyšší a nespadlo do dalšího intervalu krácení.

Nárok na odstupné

Na doplnění uvádím, že v případě obdržení výpovědi pro nadbytečnost mají i občané v předdůchodovém věku nárok na odstupné v souladu s § 67 zákoníku práce.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí