Václav Klaus

štítky Osobnosti Politika čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Václav Klaus se narodil na pražských Vinohradech dne 19. června roku 1941. Své dětství a mládí prožil v prostředí Tylova náměstí a jeho okolí. Pro své vysokoškolské studium si vybral zamření na ekonomiku a zahraniční obchod. Absolvoval roku 1963. Ekonomika se stala jeho oborem pro celý život.

Dále studoval v Itálii a USA. Jako vědecký pracovník Ekonomického ústavu ČSAV absolvoval vědeckou aspiranturu a v roce 1968 dosáhl hodnosti kandidáta ekonomických věd.

Z politických důvodů byl v roce 1970 vyhozen z Akademie věd a na dlouhá léta musel pracovat na podřadných místech ve Státní bance československé. Odtud se k akademické činnosti mohl vrátit až v roce 1987. Až do roku 1989 nikdy nebyl členem žádné politické strany a ani o to neusiloval. Politicky se začal angažovat až po listopadu roku 1989. Kontakt se světem ekonomických věd však neztratil. Současně příležitostně přednášel na Karlově Univerzitě a stal se docentem v oboru ekonomie. V roce 1995 byl jmenován profesorem pro obor financí na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Svou politickou kariéru zahájil, když se stal roku 1989 federálním ministrem financí. O dva roky později se stal místopředsedou vlády ČSFR. Roku 1990 se stal předsedou v té době nejsilnější politického subjektu Občanského fóra. Po zániku Občanského fóra o rok později spoluzaložil Občanskou demokratickou stranu. Předsedou této strany byl do prosince roku 2002. S Občanskou demokratickou stranou vyhrál parlamentní volby v roce 1992 a stal se předsedou vlády České republiky. V této funkci se podílel na rozdělení československé federace a vzniku samostatné České republiky. V roce 1996, ve volbách do Poslanecké sněmovny, svoji funkci obhájil znovu. Po rozpadu vládní koalice podal v listopadu roku 1997 demisi. V předčasných volbách v roce 1998 se stává na čtyřleté volební období předsedou Poslanecké sněmovny. Dne 28. února roku 2003 byl zvolen prezidentem České republiky. V únoru roku 2008 byl zvolen opět prezidentem republiky pro druhé funkční období.

Václav Klaus je ženatý, jeho manželka Livie se rovněž věnuje ekonomice. Mají spolu dva syny. Starší syn Václav je ředitelem soukromého gymnázia v Praze a syn Jan je finanční analytik. Václav Klaus publikoval celou řadu knih s tématy zaměřenými na problematiku makroekonomie, ekonomické rovnováhy, monetární politiky, inflace, komparace ekonomických systémů a dějin ekonomických teorií. V poslední době se zabývá hlavně tématikou pojednávající o ekonomických reformách a hospodářské politice v transformačním období. Mnoho jeho knih bylo přeloženo do několika světových jazyků a byly vydány v zahraničí.

Václav Klaus je nositelem mnoha mezinárodních cen a čestných doktorátů z univerzit z celého světa.

Petra Jelínková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí