Poradna: Příjem v předčasném důchodu

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Vanda: Mám dotaz ohledně předčasného důchodu, do kterého chci co nejdříve odejít. Jak si mohu přivydělat? Náležel by mi předčasný důchod, kdybych pracovala?

V případě, že odejdete do předčasného důchodu s výplatou, potom nebudete moci až do dosažení řádného důchodového věku pracovat a z příjmu odvádět sociální pojištění. Pokud byste měla příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění, potom by Vám za dané období předčasný důchod nenáležel. Předčasný důchodce tedy může začít pracovat na klasickou pracovní smlouvu, ale předčasný důchod mu za tyto měsíce nebude náležet.

Výdělečné možnosti

Předčasní důchodci mohou mít až do dosažení řádného důchodového věku pouze příjem, ze kterého nevzniká povinnost platit sociální pojištění. V praxi lze pracovat a mít příjem ze zaměstnání pouze na některou z pracovních dohod s hrubou měsíční odměnou do limitu.

Limity pro práci na dohody

Při práci na dohodu o provedení práce se dle aktuálně platné legislativy sociální pojištění z hrubé odměny neplatí, když je hrubá měsíční odměna 10000 Kč a méně a z dohody o pracovní činnosti, jestliže je hrubá měsíční odměna 3999 Kč a méně. Limit se přitom sleduje u každého zaměstnavatele zvlášť. V praxi to znamená, že lze na základě dohody o provedení práce s hrubou odměnou do limitu pracovat pro více zaměstnavatelů současně.

Žádné omezení v důchodovém věku

Po dosažení řádného důchodového věku je možné mít libovolně vysoké příjmy.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí